Kategóriák
Legfrissebb cikkek
Archívum
Színes nyári ékszereket készíthetünk csomózásos technikával természetes alapanyagokból, színes üveggyöngyök és kenderzsinegek felhasználásával.
Szükséges anyagok és eszközök:
Bordó és rózsaszín kenderzsineges gyöngyöket készítünk 7 db papírgolyóból, úgy hogy a hobbiragasztóval bekent papírgolyóra szorosan egymás mellé tekerjük a zsinegeket. A kenderzsineges gyöngy elkészítése bővebben >>>
A nyakláncot két darabból, külön-külön csomózzuk.
A csomózáshoz a váltóhurok ismerete szükséges >>>
A fotókon bemutatott lépéseket és arányokat követve, a minta a következő:
Kétszer 8 centiméteres szakaszokat csomózunk egy-egy mintával. Az egyik szakasz vegyes gyöngyökkel díszített, míg az ezt követő részen használjuk fel a bordó-rózsaszín zsineges gyöngyöket.
Apró gyöngyös rész (fenti fotókon):
Az első 8 centiméteres szakasz elkészült.
Zsineges gyöngy rész (fenti első két fotón):
Elkészült a második 8 centiméteres rész.
Az apró gyöngyös-zsineges gyöngyös mintát ismételjük meg még egyszer, majd készítsük el ugyanezt a mintát gyöngyök nélkül, a nyaklánc hosszúságának megfelelően (kb. 3×16 centiméteres hosszúságban). A nyaklánc másik szárát is készítsük el a leírt minta alapján.
A medál elkészítése (fenti utolsó két fotón):
A két szárat fogjuk össze és a kezdő csomókat bontsuk ki. Az összes szálat összefogva kössünk rá egy csomót, jó szorosan, majd a halványlila zsinegeket közvetlenül a csomó alatt vágjuk le. Először a zsineges gyöngyöket fűzzük fel két-két szál zsinegre, különböző magasságokban és azokat csomóval rögzítsük. A szabadon maradt zsinegekre tetszés szerint fűzzünk üveggyöngyöt, és a szálak végét csomózzuk el.
Az elkészült két szárat fogjuk össze és rendezzük a páros szálakat, folytatva az oldalhurok mintát. Az azonosan futó zsinegeket kössük össze, dolgozzuk el csomózással. A szálakat vágjuk le rövidre vagy ragasszuk le zselés pillanatragasztóval.
Tipp:
A nyaklánchoz hasonló színvilágú és csomózású karkötőt is készíthetünk, apróbb gyöngyökkel.
© 1994 - 2023 Flornatura Hobbi és Kreatív Szeged - All rights reserved.