2009. szeptember 10.

Makramé csomózás

Makramé ékszerek

A makramé, egy  könnyen megtanulható csomózási technika. Csomózással készíthetünk karkötőket, nyakláncokat, ékszereket, faliképeket, virágtartókat, táskákat, egyéb öltözék kiegészítő és lakásdíszítő tárgyakat.

Felhasználható alapanyagok:

A csomózáshoz használható zsinegek: színes juta-, len- és kenderzsinegek, különböző kézimunka fonalak, bőr, selyem valamint műanyag alapanyagú fonalak, szálak, stb.
A díszítéshez használható anyagok: színes üveggyöngyök, fa, fém, ásvány és műanyag gyöngyök, kagylók, csigák, stb.

Makramé alapcsomók

  • laposcsomó
  • váltott laposcsomó
  • spirálcsomó
  • sorcsomó
  • oldalhurok
  • váltott oldalhurok
  • váltóhurok
  • kezdő vagy zárócsomó

Laposcsomó készítése:

Laposcsomó

A laposcsomó vagy pároscsomó elkészítéséhez 2 db, kb.1,5 m-es zsinegre van szükségünk. Ne félbe, hanem 40/110 cm arányban hajtsuk ketté a zsineget. Így négy szálat kapunk. A két rövidebb szál lesz a vezetőszál, ez fut középen. (a képen a zöld színnel jelöltek)
Erre a két szálra fogjuk ráhurkolni a két hosszabb zsineget, a két szélső szálat.
A bal oldali szálat a két középső szál fölé helyezzük keresztben, majd a jobb oldali szállal áthurkoljuk az ábra szerint, és a csomót a két szál együttes meghúzásával felhúzzuk a vezetőszálra. Ez eddig egy fél laposcsomó. (középső ábra) Ezután a ugyanígy csomózunk, csak a jobb oldali szállal kezdjük, és a bal oldalival hurkolunk. Így készítjük váltogatva a bal és a jobb oldali szállal készített  fél laposcsomókat.

Váltott laposcsomó készítése:

Makramé - váltott laposcsomó

A laposcsomókat az előzőekben leírtak szerint elkészítjük, majd a két középső szálat széthúzzuk, a hurkoláshoz használt szálak felett. Így megcseréljük a két belső szálat a két külső szállal. A vezető szálakból lesznek a hurkoló szálak és fordítva. Az ábrán látható módon folytathatjuk tovább a laposcsomó készítését.

Spirálcsomó készítése:

Makramé - spirálcsomó

Ugyanúgy készítjük, mint a laposcsomót, de most csak egy fél laposcsomót készítünk úgy, hogy mindig ugyan arról az oldalról kezdjük a hurkolást. Ezt ismételgetve szép spirális, csavart mintát kapunk. Attól függően, mely oldalról kezdjük a csomó készítését, a minta jobbra, illetve balra fog tekeredni.

Sorcsomó készítése:

Makramé - sorcsomó

Több, párhuzamosan egymás mellett futó szállal készíthetjük el a sorcsomókat. A vezetőszálat – a képen a bal oldali zöld szálat – feszesen tartjuk, amelyre alulról felfelé,  kétszer hurkoljuk rá a szálakat, szorosan egymás mellé.

Oldalhurok készítése:

Makramé - oldalhurok

Ezt a csomót két szál zsineggel készítjük. Az egyik lesz a vezetőszál vagy tartószál (zöld), amelyet megfeszítünk, a másik lesz a hurkolószál (kék), amelyet ráhurkolunk a vezetőszálra, alulról felfelé, az ábra szerint. Az azonos irányba hurkolt csomókat szorosan húzzuk meg.

Váltott oldalhurok készítése:

Makramá - váltott oldalhurok

Ezt a csomót hasonlóan készítjük, mint az oldalhurkot, mindössze annyi a különbség, hogy itt a vezetőszál két oldalán lévő szálakkal felváltva dolgozunk.
Ehhez a csomóhoz minimum három szál zsinegre van szükségünk. A középső a vezetőszál – ez lehet egy vagy több szál is, a képen a két fehér szál – amelyet kifeszítünk. Erre hurkolunk egy oldalhurkot a jobb oldali (piros) szállal, majd a bal oldali (zöld) szállal, és így folytatva, felváltva.

Váltóhurok készítése:

Makramé - váltóhurok

Két szállal készítjük ezt a csomót úgy, hogy az egyik szálat kifeszítjük, a másik szálat előtte vezetve ráhurkoljuk és meghúzzuk, majd ezt a szálat tartjuk feszesen, és az első szálat vezetjük át előtte. Így a váltakozó hurkolással cakkos fonatot készíthetünk.

Kezdő vagy záró csomó készítése:

Makramé - kezdőcsomó

A félbehajtott zsinegekből – amely 2-8 szál is lehet egyszerre – egy hurkot készítünk, majd az összes szálat áthúzzuk ezen a hurkon, jó erősen meghúzva azokat. Ügyeljünk arra, hogy a szálak lehetőleg párhuzamosan fussanak egymás mellett.

Címkék: ,

© 1994 - 2022 Flornatura Hobbi és Kreatív Szeged - All rights reserved.

  •