Terrakotta karácsonyfa díszek – dekorhabból

 

 

A karácsonyfa díszítéséhez egyszerűen elkészíthető díszeket készíthetünk dekorhab formákból. Az elkészítéshez egy új alapanyagot, a terrakotta pasztát használjuk, amely természetes jelleget kölcsönöz majd az elkészített díszeknek.

Szükséges anyagok és eszközök:

Elkészítés:

Kétféle technikával készítjük el a karácsonyfa díszeket. A terrakotta paszta felvitele után az egyiket szalvéta technikával dekoráljuk, míg  a másikat a terrakotta paszta plasztikusságát kihasználva, minták rajzolásával díszítjük.

  • Az egyik  dekorhab formát a műanyag spatula segítségével nem túl vastagon bekenjük terrakotta pasztával. Először csak az egyik oldalt, majd a másik oldalt és végül az éleket, majd hagyjuk megszáradni. Ezt fogjuk majd szalvéta technikával díszíteni.
  • A másik dekorhab formának az egyik oldalát kenjük be egy kissé vastagabban a terrakotta pasztával. Miután az egész felületet bekentük, a formázó kés tompa hegyével csigavonal mintákat rajzolunk a felületbe. Minden egyes vonal megrajzolása után töröljük le a kés hegyére felszedett terrakotta pasztát. Hagyjuk megszáradni, és a teljes száradás után a dekorhab forma másik oldalát is ugyanígy kenjük be terrakotta pasztával, rajzoljunk bele mintákat, vonalakat, stb. és legvégül az éleket is kenjük be.

A további díszítéshez a formáknak teljesen meg kell száradnia, amely a vastagabban felvitt terrakotta paszta esetében kb. 3-4 óra is lehet!

A terrakotta paszta száradása után először a szalvéta technikához előkészített dekorhab formát fogjuk dekorálni, annak mindkét oldalán. Tépjünk ki két kisebb mintát a szalvétából, egy vonal mentén, de azért szabálytalanul, majd a szalvéta legfelső rétegét leválasztva ragasztólakkal helyezzük a dísz középső részére, először az egyik, majd száradás után a másik oldalra.
A díszek csillogását egy kis aranyozással fogjuk elérni. Ehhez fehérarany viaszpasztát használunk. Igen kis mennyiséget vegyünk az ujjunk hegyére, majd finoman kenjük szét a felületen. Az éleket egy kicsit jobban megkenhetjük, kiemelve a forma kontúrját.
A csigavonalakkal díszített formáknál ügyeljünk arra, hogy az aranypaszta ne kerüljön a mélyedésekbe.
Az aranyozás után kis szalaggal díszítsük és arany cérnából, vagy fonalból ragasszunk rá akasztót.

 

Tipp:

A szalvéta technikás dekoráláshoz célszerű fekete mintást szalvétát választani, mivel a terrakotta paszta barna színén ez érvényesül a legjobban.
A kész díszeket nemcsak karácsonyfa dekoráláshoz, hanem kopogtató koszorú, ajándék csomagolás és más karácsonyi dekoráció kiegészítéseként is felhasználhatjuk.

© 1994 - 2024 Flornatura Hobbi és Kreatív Szeged - All rights reserved.

  •