Őszi dekoráció dísztökkel

Jogar stílusú őszi dekoráció, dísztökkel, zsinórokkal és gyöngyökkel.

Szükséges anyagok és eszközök:

  • Kis méretű dísztök
  • Üveggyöngyök, üvegpecsét
  • Natúr és színes kenderzsinegek, színes fonalak
  • Színes kendergyöngy
  • színes kenderzsineg
  • Réz drót
  • 30-40 cm hosszú vékony faág
  • Zselés pillanatragasztó
  • Kés, olló

Elkészítés:

Egy vékony faágat hegyezzük ki éles késsel, majd felülről lefelé haladva szorosan tekerjük be színes kenderzsineggel. Különböző hosszúságú és színű szakaszokat készítsünk egymás mellé, majd a végén egy csomóval fejezzük be. A faágat betekerhetjük szabálytalanul is, amely egy természetesebb hatású. Ekkor a zsinegeket egymáson keresztül vezetve, felülről-lefelé haladva többször ismételjük meg, több szín egymásra tekerésével.
A dísztököt alulról fúrjuk ki, majd szúrjuk fel a kihegyezett faág végére, így a jogar alapunk elkészült.

Ezután elkészítjük a kis koszorúkat. Két változatot mutatunk be.

1. Fonott koszorú natúr zsinegből:

Levágunk a natúr kenderzsinegből 2 métert, majd kettéhajtjuk és a zsineg felénél egy szabályos kb. 6 cm átmérőjű kört készítünk. Először a zsineg egyik végét, majd a másikat többször átfűzzük egymáson, így egy kisméretű koszorút kapunk. Ezt áttekerhetjük még vékony rézdróttal, amely a csillogás mellet merevítést is ad a koszorúnknak. Ezután díszítésként tekerhetünk még rá színes fonalakat, zsinegeket is.
 

2. Kendergyöngyös koszorú:

Vékony rézdrótra felfűzzük a kendergyöngyöket, felváltva más-más színt, és ebből egy kb. 7 cm-es kört formálunk. Az utolsó gyöngyön mindkét irányból átfűzzük a drótot, majd rögzítjük, hogy ne csússzon szét. Készítsünk még egy kendergyöngy fűzért, amely egy kicsit kisebb, hogy az előzőleg elkészített fűzérbe belehelyezhető legyen. Az így elkészített duplasoros koszorút – egy natúr zsineget közéjük helyezve – ezüst, vagy aranyszálas fonallal összefogjuk.

Az elkészített koszorút a tök alatt pár centiméterrel a fűzéshez használt rézdróttal a képen látható módon a jogar szárához rögzítjük.

Színes fonalakból levágunk 4-5 szál 20 cm-es darabot, a melyet kettéhajtunk és a koszorú alsó vagy felső részéhez rögzítünk. Ezek lesznek a lelógó, lazításként szolgáló szálak, amelyekre pár szem színes üveggyöngyöt fűzünk illetve csomózunk. A koszorú közepébe – a jogar szárára – zselés pillanatragasztóval színes üvegpecsétet ragasztunk.

Tipp: a kész jogardíszt egy hasonló stílusú koszorúval is kombinálhatjuk. A kis koszorú elkészítéséhez használhatunk vékony fűzvesszőt, zsurlót, vagy más fonható anyagokat.

© 1994 - 2024 Flornatura Hobbi és Kreatív Szeged - All rights reserved.

  •