Scrapbook alapanyagok és eszközök

A kreatív fotóalbum készítéséről

Az album elkészítése során igen sok kreatív technikát alkalmazhatunk, és számtalan díszítő elemet használhatunk fel. Kedvenc fotóinkat lapokra, táblákra, vagy albumba ragasztjuk. Díszíthetjük különböző papírokkal, zsinórokkal, kiegészítőkkel, matricákkal, idézetekkel és feliratokkal, apró emlékekkel.

A scrapbook jóval több annál, mint a fotóink dekorálása, albumba rendezése. Ez egy stílus, amelyet felhasználhatunk üdvözlőkártya, ajándékkísérő cimke, díszcsomagolás, stb. elkészítésében is. A legfontosabb, hogy az alkotásunk ízléses és szép legyen, és persze az sem árt, ha a felragasztott fotók hosszú ideig megőrzik eredeti állapotukat. Ezért fontos a felhasznált alapanyagok minősége és a technika alapvető fogásainak ismerete.

Felhasználható alapanyagok: 

Az egész scrapbook technika a színes és mintás háttérpapírokra épül,  ezen kívül még nagyon sok egyéb kelléket használhatunk alkotásaink elkészítéséhez. 

Albumok, album alapok

Dekorálás nélküli album alapok, amelyet ízlésünknek megfelelően díszíthetünk. Az albumok egy része fix lapokból áll, tehát nem bővíthetőek. Az igazi kreatív albumot mi magunk fűzzük össze, tehát ez egy borítóból és  kivehető lapokból áll, amelyet egyenként díszíthetünk, majd tetszés szerinti sorrendbe rendezünk. Fali vagy asztali scrapbookhoz jó megoldás a keretre feszített festővászon, illetve a  2 cm vastagságú kasírozott kemény habtábla.

Papír, háttérpapír, kartonok

A legfontosabb alapanyag, a savmentes albumpapírok, háttérpapírok, színes kartonok, transzparens (pausz) papírok, decoupage papírok, díszcsomagolók, festett és márványozott papírok, merített papírok, stb. A 3D-s valósághű megjelenést fokozhatjuk különböző strukturált felületű kartonokkal, rusztikus megjelenésű merített papírokkal, bőrpapírokkal, textilekkel és filcekkel.

Matricák

Igen sokféle öntapadós és kaparós matricát használhatunk, mint pl. az ívekben kapható fólia és kontúrmatricák,  betűmatricák, bélyegek, stb.

Fém kiegészítők

Csőszegecsek, milton kapcsok, mintás veretek,  sarokdíszek, csatok, gombok, ringlik, fémdomborításos technikával készített díszítő elemek. stb.

Ragasztók

A fotók és a papír rétegek rögzítéséhez elsősorban a kétoldalas ragasztókat használjuk, de a stiftes ragasztók is jól használhatóak. A fém kiegészítőket szilikonos ragasztóval, vagy pillanatragasztóval érdemes rögzíteni. A térbeli kiemelésekhez a 3D-s szivacsragasztókat ajánljuk.

Gyöngyök és gombok

A színes üveggyöngyök, műanyag és természetes alapanyagú gyöngyök, dekoratív gombok.

Szalagok és zsinórok

A textil és selyem szalagok segítségével masnikat, a zsinegből kis akasztókat, csomókat, ötletes kiegészítőket  készíthetünk.

Szükséges eszközök: 

Kevés eszközzel, és sok ötlettel is készíthetünk nagyszerű alkotásokat, bár ez a technika – összetettségéből adódóan – igen csak eszközigényes.

Minta és formalyukasztók

Egyszerű kis szerszámok figurák és díszítő elemek kivágásához, sarkok mintázásához, sorminták lyukasztásához.

Kivágó rendszerek

Hobbi stancgépek, amelyekhez formakivágó kések és domborító adapterek is beszerezhetőek pl. Sizzix, Spellbinders Wizard, stb.

Papír és fémdomborítás eszközei

A domborításhoz  sablonokat, illetve különböző fejű domborító szerszámokat kínálunk.

Kreatív bélyegzőtechnika eszközei

Bélyegzőpárnák, bélyegzőtinták, folyékony kréták, gumibélyegzők és stíluslapok, domborító porok, stb.

Tollak, ceruzák

A különböző színű és vastagságú filctollak, zselés tollak, színes ceruzák a szabadkézi rajzolással készített ábrákhoz, motívumokhoz, feliratok elkészítéséhez.

Fali scrapbook tömör hungarocell táblára

 

© 1994 - 2024 Flornatura Hobbi és Kreatív Szeged - All rights reserved.

  •