Kollázs struktúrfestéssel

Home Decor stílusú kép struktúr festéssel, sablonfestéssel  és szalvéta technikával.

Szükséges anyagok és eszközök:

  • Kemény hungarocell tábla 30×30 cm-es
  • Hungarocell lap 10×10 cm-es
  • Szalvéta
  • Ragasztólakk
  • Akrilfesték
  • Struktúrpaszta
  • Festősablon
  • Ecset, szivacs, olló, spatula
  • Ragasztópisztoly, ragasztószalag

 

Elkészítés:

hungarocell lapok felső lapjait és oldalait spatula segítségével struktúrpasztával kenjük be.

Nem baj, ha nem lesz egyenletes, annál érdekesebb lesz festés után a felület. Hagyjuk megszáradni. A táblákat fessük le úgy, hogy egy az akrilfestéket kevés vízzel hígítjuk. Az alapként használt nagy tábla festésénél foltokban keverjünk a sárga festékhez pirosat. Ugyanígy fessük le a kisebb táblákat is. Az egyiket krémszínűre, a másikat terrakotta színűre. (Fehér, okker, narancssárga és barna festékeket használjunk.) Cellulóz vagy tengeri szivacs használatával még érdekesebb színhatásokat érhetünk el. Dolgozzuk el az éles színhatárokat, mossuk össze a színeket.

A 10 x 10 centiméteres táblákra sablon segítségével készítjük el a dekoratív motívumot.

A festősablon azon részét, amelyet nem használunk, ragasztó szalaggal leragasztjuk. A sablont hátulról ragasztószalaggal rögzítsük.

A fehér struktúrpasztát spatula segítségével a sablonra kenjük, ügyelve arra, hogy a paszta egyenletes vastagságú legyen.

Miután a struktúrpaszta kissé megszáradt, akrilfestékkel óvatosan kenjük át a minta felületét.  A terrakotta színű lapnál krémszínűre fessük a motívumot, krémszínű lapnál terrakotta színűre.

A festősablont vegyük le és langyos vízzel mossuk el.

A szalvétákból vágjunk ki egy keskenyebb és egy szélesebb csíkot. A szalvéta legfelső rétegét válasszuk le, és tervezzük meg, hogyan ragasszuk fel a  nagyobb táblára. A minták toldásánál arra ügyeljünk, hogy az majd a  10 x 10-es lap alá kerüljön.

Itt most nem probléma, hogy nem fehér felületre ragasztjuk a szalvétát, a sárgás alap egy kicsit élénkíteni fogja a szalvéta színét.
A szalvéta mintákat decoupage technikával ragaszuk fel a táblára. A ragasztót kenjük ecsettel a felületre, majd lakkozó hengerrel felszedjük a felesleges ragasztót, és ezután helyezzük a felületre a mintát. A szalvétát simítsuk rá a felületre fóliával, vagy száraz ecsettel, majd miután megszáradt, az egész felületet kenjük be vízbázisú lakkal.

 A 10 x 10 cm-es lapokat ragasztópisztollyal, vagy szilikonos ragasztóval ragasszuk fel a  nagyobb táblára.

Tipp: a hungarocell táblák helyett használhatunk feszített vászon alapokat is.

Címkék:

© 1994 - 2024 Flornatura Hobbi és Kreatív Szeged - All rights reserved.

  •