Decoupage – Achi féle fóliás módszer

Ezzel a technikával elsősorban sík felületre (falap) készíthetünk sima, gyűrődésmentes applikációkat. Az elv egyszerű, a műanyagfólia dörzsölés hatására elektrosztatikusan feltöltődik, így az alulról magához szippantja a hártyavékony szalvétát, így egy közepesen kemény fóliával könnyen pozicionálhatjuk a képet, könnyű megfogni, akár egy egész szalvétát is.

Teljes szalvétaméretű (32×32 cm-es) képeket is könnyedén lehet így készíteni. A felületet először lealapozzuk fehér akrilfestékkel vagy  alapozóval, majd félretesszük, amíg megszárad. Miután megterveztük a képet, hogy mit is akarunk csinálni, (egy, vagy több szalvétát használunk egy kompozícióhoz) kivágjuk a szalvétából a használandó mintát, mintákat, majd leszedjük a háromrétegű szalvéta legfelső réteget.

A műanyagfóliát 1-2 cm-el nagyobbra vágjuk, mint amekkora fatáblára (felületre) dolgozunk. A szalvétát ezután ráhelyezzük a fatáblára, oda, ahová ragasztani szeretnénk, majd rátesszük az előzőleg valamilyen műszálas ronggyal megdörzsölt fóliát.

Ragasztózás Fóliázás

Ez a fólia felszippantja a szalvétát, amit ezután félreteszünk. Ezután a ragasztót ecsettel felkenjük a fatáblára, majd szivacshengerrel szépen egyenletesen eloszlatjuk a felületen. Ez azért fontos, hogy ne legyen sok ragasztó a szalvéta alatt! Ezután a fóliával együtt ráhelyezzük a szalvétát a beragasztózott felületre, pontosan oda, ahová elterveztük.

Fóliázás Fóliázás

Középről kifelé haladva a fólián keresztül rásimítjuk a szalvéta mintát az alapra. Óvatosan levesszük a fóliát, majd a felragasztott szalvétát még kézzel rányomkodjuk a felületre (ahol szükséges). A szalvétát ezután hagyjuk megszáradni, a félretett fóliát viszont érdemes elmosni, az esetlegesen átszivárgott ragasztótól.

Fóliázás Fóliázás

Miután a felragasztott szalvéta megszáradt következik a lakkozás. Ecsettel felkenjük a lakkot, majd a lakkozó hengerrel szépen egyenletesen eloszlatjuk. A lakkozást követően, amikor már a felragasztott szalvéta megszáradt, bátran ráfesthetünk a felületre akrilfestékkel, (keret + tónusok). Ezután mégegyszer felkenem a lakkot, majd a lakkozó hengerrel szépen egyenletesen elterítem.

Ráfestés Ráfestés

Most már elmoshatjuk a szerszámokat és gyönyörködhetünk a művünkben. A kész kép lakkozás és felszíni repesztés után zöld páccal beeresztve. Akasztónak fonatolt kenderkötelet is használhatunk, amelyet szintén fapáccal színeztünk.

Pácolt Lakkozott

Címkék: , ,

© 1994 - 2024 Flornatura Hobbi és Kreatív Szeged - All rights reserved.

  •